Saturday, August 8, 2009

Rojak Tepung

sebab apa nama rojak tepung? sbb aku suka byk ltk yg tepung tuh dr bhn2 lain! muahahaha.. klu buh ayam, nama rojak ayam la kan! klu buh mee, rojak mee! kan kan kan... klu rojak pasembor tuh maknanya apa plak erk?? kodiang?? ishhh macam2 nama rojak nih kan! aku pong tk tau apa beza mende nih semua... tp yg nih aku wat stail mak aku! dr kelas KEMAS..

Bahan-bahan

UTK KUAH
  • 10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
  • 40g kacang tanah - goreng n blend
  • 40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
  • *segenggam udang kering
  • *sebiji bawang besar
  • *5 biji bwg merah
  • *3 ulas bwg putih
  • gula melaka
  • air secukupnyer - dlm 6-7cwn
  • garam
  • gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK
  • 2 cwn tepung gandum
  • satu sudu makan rata yis
  • 3 sudu gula
  • garam
  • air
  • pewarna kuning - optional
  • myk utk deep fry
BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!
  • timun - hiris
  • tauhu - goreng n hiris
  • tempe goreng - hiris
  • sengkuang - hiris
  • salad lettuce - hiris
  • kangkung celur (optional)
  • taugeh celur (jika suka)
  • telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)
  • kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
  • ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
  • mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee
Cara-cara
  • UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
  • blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
  • masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
  • pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
  • bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!
  • UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
  • dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
  • perap adunan selama 1 jam.
  • panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.
  • CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)

5 comments:

  1. akak suka rojak tepung ni tau. mintak sepinggannnnnn!!!!

    ReplyDelete
  2. meh la kak join makan! sepoloh pinggan pong blehhh!! ehehehe.. kita suker tang tepung tuh! cedappp! kan kan kan.. hihihi

    ReplyDelete
  3. simpamkan aku, balik nganten nanti aku nk makang!!!!!... x kira!!!!!!

    ReplyDelete
  4. blk nganten kul brape??!! kul 5 kedai dah tutup tawww!!! sok pagik br bukak balik! wakakaka

    ReplyDelete
  5. ina!!!!!
    pebret akak nih!! akak hangkut rcpnya ya ..minta halal..ngendeng sure x dpt.. ;)

    ReplyDelete